7 retete de mancaruri traditionale romanesti de Pasti

 

1.Drob de miel

Ingrediente

1 kg organe de miel (plamani, ficat, inima, limba; cantarite dupa fierbere si tocare)
2 cepe
2 legaturi de ceapa verde (10 fire)
2 legaturi patrunjel
2 felii paine mai veche (fara coaja)
150 ml lapte
8 oua fierte tari
4 oua crude
1 lingurita rasa sare
1 lingurita rasa piper
80 ml ulei

Preparare

Se spala organele bine in cateva ape, pana ramane curata apa pe ele. Se pun in apa cu otet si sare pentru 30 minute. Eu nu am folosit rinichii, care ar trebui curatati de partea alba din interior si tinuti in apa cu otet separat.

Se fierb organele timp de 5 minute. Se arunca apa murdara de pe ele, se spala bine oala si se pun la fiert inca 30 minute din momentul primului clocot.

Cat timp fierb organele, se toacat foarte marunt ceapa, ceapa verde si patrunjelul. Se toaca marunt si 4 oua fierte.

Painea se pune la inmuiat cu putin lapte. Painea va face drobul mai pufos

Se scurg bine organele si cum se racoresc se toaca cu cutitul cat mai marunt. * se pot da prin masina de tocat si veti obtine pate

Se incinge uleiul intr-o tigaie mare si se caleste ceapa la foc mediu spre mic pana este moale. Se adauga organele tocate si se prajesc la foc mediu timp de 10 minute, amestecand mereu. Se trage de pe foc.

Se adauga ceapa verde si patrunjelul, ouale tocate si painea stoarsa de lapte. Se amesteca totul foarte bine.

Se condimenteaza amestecul cu sare si piper. Puteti gusta compozitia.

Se bat 3 oua mari crude si se pun peste amestecul racorit. Se amesteca bine.

O tava de chec se unge foarte bine cu ulei (inclusiv pe margini). Se aseaza 1/3 din compozitie pe fundul formei.

Deasupra asezati restul de 4 oua fierte intregi. Se acopera ouale cu restul de umplutura.

Bateti ultimul ou crud ramas si ungeti drobul cu el.

Dati drobul la cuptor, la 180C pentru 50 minute. Cand il scoateti treceti cu un cutit pe margini. Lasati sa se raceasca. Se pastreaza la frigider.

2.Tocanita de miel

Ingrediente

600 gr carne macra de miel (din pulpa spate am pus eu)
1 ceapa mare
1/2 ardei gras rosu
1 lingurita pasta de ardei dulce
1 varf lingurita harissa (sau un varf lingurita chili pudra)
1 lingurita boia dulce
1/2 legaturica patrunjel
sare, piper
4 linguri ulei

Portii: 4

Preparare 

Se taie carnea cubulete mici (cat zarurile de table), asa tocanita va arata mai bine.

Se pune multa apa la fiert si cand clocoteste se pun cubuletele de carne in ea si se lasa 5 minute sa se opareasca. Se scurg cu ajutorul unei strecuratori, apoi se da sub jet de apa rece si se spala bine. Se pune deoparte carnea astfel pregatita.

Se incinge uleiul intr-o oala si se calesc in el ceapa si ardeiul date pe razatoarea mare. Asta e important pentru ca in acest mod sosul va iesi fin.

Cand s-au inmuiat legumele se trage oala de pe foc, se adauga cubuletele de carne, cateva prize de sare, putin piper, harissa (sau chili), pasta de ardei si boiaua. Se amesteca bine pana carnea e acoperita de aceste condimente. Se adauga 1/4 cana apa si se pune la fiert. Se aduce tocanita la fierbere, se da focul la mic (astfel incat tocanita sa bolboroseasca usor) si se pune capacul. Se fierbe timp de 1 ora. Tot cam la 10-15 minute verificati tocanita, amestecati in ea si cand scade apa prea mult adaugati cate un polonic de apa fierbinte. Pentru aceasta, pastrati o oala mica cu apa fierbinte langa oala cu tocanita dvs. si cand aveti nevoie o folositi.

Adaugati patrunjelul tocat foarte fin si mai lasati sa fiarba 10 minute tot cu capac.

Se serveste cu piure de cartofi, cous-cous sau orez.

3.Pasca

Ingrediente

400 gr faina alba
80 gr zahar
1/2 lingurita sare
1 pliculet drojdie uscata (8 gr)
1 plic zahar vanilat (bourbon, de la Dr Oetker am folosit)
2 oua (la temperatura camerei)
60 gr un topit
80 ml lapte (caldut)
60 ml apa (calduta)

Umplutura

100 gr branza de vaci cremoasa
30 gr zahar
50 ml lapte
1/2 baton vanilie
1/2 lingura faina alba
50 ml smantana pentru frisca 
1 ou mare

Pentru uns

1 ou
4 linguri lapte

Preparare Pasca

Se amesteca faina cu zaharul si sarea.

Se bat ouale si se amesteca cu laptele, apa si untul topit.

In masina de paine se pune amestecul de oua peste care se presara drojdia uscata si zaharul vanilat. Deasupra se aseaza amestecul de faina. Se seteaza masina pe programul de framantat si dospit.
* aluatul se poate framanta si de mana, apoi se lasa la crescut la loc caldut timp de 1 ora.

Aluatul dospit se pune pe masa data cu faina si se framanta usor. Se imparte in doua bucati.

Cu mainile se intinde o bucata foaie rotunda de 26 cm. Se aseaza intr-o tava rotunda de 26 cm diametru, cu hartie de copt pe fund.

Restul aluatului se imparte in 2 sau 3 bucati. Se intind rulouri subtirele si lungi din aceste bucati. (cca 70 cm lungime). Se impletesc rulourile (daca ati facut 3) sau se rasucesc (daca ati facut 2). Se aseaza impletitura pe marginea tavii.

Se introduce tava intr-o punga si se lasa la crescut, la loc caldut, timp de 1 ora.

Pentru umplutura se freaca branza cremoasa cu zaharul, miezul de vanilie, laptele si faina. Se adauga galbenusul si se omogenizeaza. Se incorporeaza cu un tel frisca batuta. Se incorporeaza la final albusul batut spuma, dar nu chiar asa tare incat sa stea pe tel.

Se pune umplutura in centrul cozonacului crescut. Se unge pasca cu ou batut cu lapte.

Se coace pasca, la 170C pentru 35-40 minute, pana e rumen deasupra. Se lasa la racit complet si abia apoi se poate felia. Am pudrat umplutura cu f. putina scortisoara

4.Oua umplute

Ingrediente 
Oua umplute

12 oua
1 pate ficat (de 120 gr; eu am pus pate de ficat de pui)
2 lingurite mustar
maioneza (dintr-un ou cu 1 lingurita mustar si ulei)
2 linguri iaurt
sare, piper

Bucati: 24

Preparare 

Incepem prin a fierbe ouale tari. Pentru cei care nu stiu cum se fierb ouale iata o metoda: se pun ouale in apa rece sa le acopere complet. Se pun pe foc la foc mediu si cand incepe sa fiarba apa se da focul la mic si se lasa sa fiarba asa (fara sa clocoteasca) 12 minute. Se scurg de apa fierbinte si se acopera cu apa rece, in care se lasa cam 15 minute, cat sa se raceasca complet. Apoi se decojesc. Este indicat sa folositi oua nu foarte proaspete, fiindca se vor decoji mai usor.

Preparam maioneza in timp ce ouale fierb. Punem putina sare in ea.

Ouale fierte se taie in jumatate pe lungime. Se scot galbenusurile si se pun intr-un bol. Se freaca bine cu o furculita pana se sfarma. Se adauga pateul, sare si piper si se freaca pana obtinem o pasta omogena. Se adauga apoi mustarul si 4 linguri de maioneza si frecam totul pana obtinem o pasta fina si spumoasa. Umplem spritul de pateiserie cu aceasta pasta.

In restul de maioneza punem iaurtul si amestecam.

Pe un platou se aseaza un strat de maioneza cu iaurt pe care punem albusurile cu taietura in sus.

Cu spritul umplem golurile albusurilor. Presaram putin chili pudra (sau boia dulce daca nu doriti sa devina picante) peste oua folosind o sita foarte fina (cea de ceai). Putem presara si putin patrunjel tocat printre oua.

Se pastreaza la frigider.

5.Friptura de miel

Ingrediente 
pulpa de miel cu os (1.6 kg)
3 catei usturoi

Marinata

2 linguri cu varf mustar cu seminte
3 catei usturoi
3 fire cimbru
1 fir rozmarin
8 fileuri ansoa in ulei de masline
coaja de la 1 lamaie
2 linguri suc lamaie
2 linguri sos de soia
2 linguri ulei masline
piper

Preparare Friptura de miel

Mixati in blender toate ingredientele pentru marinata (de la verdeturi rupeti frunzulitele de pe tulpina), pana obtineti o pasta. 
* nu se pune sare in marinata deoarece ansoa si sosul de soia sunt suficient de sarate

In pulpa de miel spalata si uscata bine cu servetele faceti incizii cu un cutit bine ascutit si introduceti felii de usturoi.

Frecati apoi pulpa pe ambele parti cu pasta obtinuta. Deasupra sa fie un strat generos de marinata. Puneti pulpa intr-un bol si acoperiti cu o folie. Aveti grija, folia sa nu atinga suprafata carnii ca sa nu strice crusta, de aceea e bine sa folositi un bol! Dati la frigider minim 4 ore.

Scoateti pulpa si lasati jumatate de ora afara, sa ajunga la temperatura camerei.

O asezati intr-o tava si o introduceti la cuptor la 220C pentru 20 minute. Coborati temparatura la 150C si mai lasati 2 ore. Tot la 30 minute stropiti-o cu sucul din tava

Dupa acest timp friptura va fi facuta si suculenta si usor in sange doar in jurul osului. Daca o doriti mai in sange scadeti timpul de coacere. Acoperiti friptura cu folie de aluminiu si lasati sa stea 15 minute inainte de a o taia.
* nu uitati sa ajustati timpul de coacere in functie de greutatea pulpei, a mea avea 1.6 kg

6.Cozonac cu nuca

Ingrediente 

3.5 kg faina alba (tip 550)
1 lingura sare
200 gr zahar
1 l lapte caldut
4 galbenusuri + 4 oua intregi
150 gr unt (sau margarina)
200 ml ulei
2 esente rom
coaja rasa de la 2 lamai mari

Maia

175 gr drojdie proaspata
100 gr zahar
1/2 l lapte caldut

Umplutura

1.5 kg nuca macinata
coaja rasa de la 1 lamaie (sau scortisoara)
1 lingura cu varf cacao
550 gr zahar
stafide inmuiate peste noapte in apa calduta cu rom (optional)

Pentru uns

cateva linguri de ulei (pentru uns tavile)
3 oua
1 lingura cu varf smantana

Bucati: 10 cozonaci

Preparare 

Este important ca in casa sa fie cald si sa inchideti usa de la bucatarie sa nu aveti curenti. Toate ingredientele sa fie la temperatura camerei, exceptand laptele care trebuie sa fie caldut, dar nu fierbinte.

Se amesteca toate ingredientele pentru maia pana se dizolva drojdia.

Se pune faina intr-un lighean mare si se face gaura la mijloc. Se toarna in acea gaura maia. Se lasa cam 30 minute, pana drojdia se activeaza, veti vedea ca maiaua devine spumoasa.

Se adauga laptele, cele 200 gr zahar, sarea (pe margine, nu direct peste maia) si se incepe framantatul aluatului pana devine destul de omogen.

Se adauga apoi ouale batute si iar se framanta pana ouale sunt incorporate de tot.

Adaugam untul (sau margarina) si iar framantam pana nu se mai vede untul.

La final adaugam uleiul, coaja de lamaie si esenta de rom si framantam cam 30 minmute, pana aluatul nu mai e lipicios deloc si fundul si marginile vasului in care framantati e curat.

Se acopera vasul cu un prosop curat si se lasa la loc caldut, la crescut, pentru 2 ore. Aluatul trebuie sa se tripleze in volum.

Pe masa de lucru data cu faina se imparte aluatul in 10 bucati egale.

Fiecare bucata se framanta usor, doar cat sa-i dati forma rotunda, ca de chifla. Se aseaza bucatile obtinute pe un prosop mare curat. Se acopera cu alt prosop si se lasa la crescut 30 minute.

Amestecam ingredientele pentru umplutura. Gustati umplutura si daca vreti mai dulce, mai puteti adauga zahar.

5 tavi mai late si cu pereti mai inalti (daca faceti mai putini cozonaci folositi tavi de chec, vor fi mai aspectuosi) se ung bine cu ulei, inclusiv pe margini.

Luam fiecare bucata de aluat si o intindem foaie subtire de un deget.

Punem pe foaie umplutura, cat luam cu amandoi pumnii. Intindem umplutura uniform peste aluat.

Rulam aluatul, usor ca sa nu iasa umplutura.

Asezam cozonacii in tava, la distanta unii de altii.

Acoperim cozonacii cu prosoape de bumbac si lasam iar la crescut pentru 1 ora.

In acest timp incingem cuptorul la 180C.

Ungem cozonacii cu ouale batute cu smantana. Puteti sa-i ungeti cu mana, nu e nevoie de o pensula.

Dam la cuptor pentru 1 ora, pana sunt rumeni deasupra.

7.Musaca de miel

Ingrediente

500 gr carne tocata de miel
1 ceapa
1 catel mare de usturoi
80 vin rosu sec
2 lingurite cu varf paste de ardei
3 rosii din conserva (+ sucul de pe ele)
1/2 lingurita chimion (cumin) macinat
1/8 lingurita nucsoara macinata
1 baton scortisoara ( de cca 3 cm)
10 rasnite chili
1/4 legatura patrunjel
6 frunze menta
1 vanata
5 cartofi
300 ml iaurt (am folosit 1 iaurt grecesc gras de 150 ml si unul natur simplu tot de 150 ml)
2 galbenusuri de ou
6 linguri ulei
sare, piper negru

Portii: 3

Preparare 

Se toaca ceapa foarte marunt. Se caleste in 2 linguri de ulei incins pana se inmoaie. Se adauga carnea tocata si se caleste pana se evapora sucul pe care-l lasa si apoi incepe sa se rumeneasca un pic.

Se adauga usturoiul strivit si se caleste inca 1 minut.

Se adauga vinul si se lasa pana se evapora.

Se adauga condimentele (chimion, scortisoara, nucsoara, chili), sare, piper dupa gust si pasta de ardei. Se lasa la calit inca 2 minute.

Se adauga rosiile si sucul de pe ele (mixate in blender pana devin pasta) si inca 100 ml apa. Se aduce la fierbere.

Se fierbe sosul de carne cu capac, la foc mic, timp de 30 minute.

In acest timp se taie vanata rondele. Se ung cu ulei si se prajesc in tigaia grill (incinsa foarte bine timp de 5 minute), cate 5 minute pe fiecare parte. Se scot din tigaie, se presara cu sare si putin piper proaspat macinat.

Intr-o tigaie larga se incing 2 linguri ulei. Cartofii se curata de coaja si se taie felii, nu foarte groase. Se prajesc in ulei pana se rumenesc un pic pe ambele parti. Se scot pe servetele, sa se absoarba de grasime. Se presara cu putina sare.

Cand sosul e gata, se stinge focul si se adauga patrunjelul si menta tocate marunt (din care se pastreaza 1 lingurita de verdeturi pentru crusta)

Intr-un vas termorezistent (15 x 23 cm) se aseaza un strat de cartofi prajiti, urmeaza un strat de vinete, apoi un strat de carne. Repetam, adaugand inca un strat de cartofi, apoi altul de vinete si in final strat de carne.

Se amesteca iaurtul cu verdeata pastrata, sare si galbenusurile batute. Se toarna acest amestec peste ultimul strat de carne.

Se da tava la cuptor, la 180C, timp de 30 minute.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.