Copiilor le plac poveștile, desenele animate și jocurile/ jucăriile care sunt cu personajele lor preferate. Poți folosi acest interes ca să îi înveți ceva nou în vara asta care le dezvoltă creativitatea și îi scoate din fața televizorului sau a consolei de jocuri. Învață-i să își amenajeze propria grădină în miniatură. Nu contează vârsta, chiar și un copil mai mic poate să facă asta cu puțin ajutor.
De ce ai nevoie:
Un loc sau un suport- se poate folosi un conț din grădina din fața casei sau o jardinieră, un lighean, un vas, o cutie e lemn sau orice obiect în care se poate pune pământ
Șorț de protecție și mănuși- nu sunt neapărat necesare, dar dacă ții ca cel mic să nu se murdărească, poți folosi un șorț din plastic și mănuși chirurgicale sau de menaj
Unelte mici de grădinărit– pot fi și jucării pentru copii, lopățele, găletușă, în funcție de vârstă. De asemenea sunt necesare și alte accesorii (lipici, foarfece, ață, sârmă, etc), în funcție de tema aleasă și de dificultate.
Pământ de flori- este bine ca vasul să aibă găuri în partea de jos ca ghivecele, pentru a se scurge surplusul de apă. Se pune mai întâi un strat de pietre și apoi până sus pământul de flori.
Plante– pot fi folosite plante de ghiveci de diverse mărimi, bonsai, plante cu flori sau câteva plante culese împreună cu copilul din grădină sau de pe un câmp din apropiere. Se poate folosi și mușchi pentru locurile verzi, plante care seamănă cu un copăcel etc. Toate trebuie să aibă rădăcini pentru a fi palntate
Piese de decor minuscule și personaje- pot fi jucării mici din lemn, porțelan sau plastic pe care le are deja copilul (căsuțe, animale, păpuși, mașini, băncuțe etc). Sau se pot crea obiectele împreună cu copilul. Căutați tutoriale cum să confecționați o căsuță din pietre, gărduț, bancă și alte accesorii din lopățele de lemn sau crenguțe. Se mai pot procura ciupercuțe, figurine din lemn de la florării.
Sau există în comerț seturi cu figurine sau lego mici din plastic, unele având mai multe componente care se pot folosi la decor și ca personaje Mai puteți folosi materiale refolosibile (capace de la cutii, sticle, cutii de suc, nasturi, bile colorate, mici bucăți de lemn etc).
Copiii mai mici pot modela anumite elemente și din plastilină sau pastă fimo. Aleile și alte mici piese se pot face și folosind ipsos în cazul copiilor mai mari.
Completați cu pietre mici, crenguțe.
Cum se procedeaza:
- copilul umple suportul cu pământ. Dacă grădina se amenajează direct pe pământ, se curăță locul de pietre, buruieni, se sapă puțin la suprafață și se nivenează. Unele grădini în miniatură nu au nevoie de pământ ci de nisip, pietriș sau numai de anumite părți săpate
- se alege o temă în funcție de figurinele avute (grădina prințeselor, casuta piticilor din Albă ca Zăpada, Frozen etc). Se pot implica și băieții care pot crea mini-scene de război, străzi pentru mașini, peștera piraților etc.
- plantele mai mari se pun în partea din spate, apoi urmează cele mai mici. Se udă după plantare ca să se prindă. Spațiile libere se pot umple cu mușchi, creând spații verzi
- se pun piesele de decor, se pot crea drumuri, cărări, lacuri, garduri, orice este potrivit cu tema. Învățați copiii să dea atenție detaliilor, asta le va dezvolta mult răbdarea. Un copil mai mare poate face adevărate minuni!
- fii acolo cu ei ca să îi ajuți dar lasă-i să facă și singuri alegeri, să fie creativi
- după finalizare învățați copiii să ude din când în când plantele pentru a le menține
MAI MULTE IMAGINI ȘI DETALII ÎN VIDEO DE MAI JOS: