Alimentatia copiilor – ce este important sa stii

 Statisticile ingrijoratoare din ultima perioada plaseaza Romania pe locul 2 in Europa la obezitate infantila, aproape 1 din 2 copii avand probleme cu greutatea. Uitati in fata tabletelor sau televizoarelor, cu foarte putina miscare si mese neregulate, consumand necontrolat fastfood sau bauturi carbogazoase, unii parinti isi dau seama ca cei mici au o problema cand e prea tarziu si greutatea mare le provoaca diabet si alte boli cronice.

Esti inca confuz cand vine vorba de ceea ce trebuie sa manance copiii. Te intrebi cat de mult are nevoie copilul tau? Are o cantitate suficienta de calciu? Destul fier? Consuma prea multe grasimi?

Nutritia este importanta pentru dezvoltarea fizica si mentala a acestora incapand de la primele zile si pana la varsta adolescentei/tineretii. Iata ce au nevoie copiii – indiferent de varsta.

Bebelusii

In acest stadiu al vietii, este vorba foarte mult despre lapte – fie laptele matern, laptele praf special pentru bebelusi, fie o combinatie a celor doua. Acestea vor oferi practic orice nutrient necesar unui copil pentru primul an de viata.

La aproximativ sase luni, majoritatea bebelusilor sunt pregatiti sa primeasca alimente solide, cum ar fi cereale integrate cu fier fortificat si fructe, legume si carne pasate. Deoarece laptele matern poate sa nu furnizeze suficient fier si zinc atunci cand bebelusii sunt in jur de sase pana la noua luni, cerealele fortificate si carnea pot ajuta in special copiii alaptati.

Odata ce incepeti sa adaugati alimente solide, nu faceti asta la intamplare. Respectati sfaturile pediatrului si ghidurile de alimentatie a bebelusilor. Desi multe prevad o restrictie a grasimilor la copiii mici, totusi nu eliminati de tot grasimile sub varsta de doi ani deoarece o cantitate sanatoasa de grasimi este importanta pentru dezvoltarea creierului si a nervilor acestora.

Prescolarii

Copiii de varsta prescolara cresc in etape si pofta lor de mancare vine si se duce, astfel incat pot manca o multime intr-o zi si apoi aproape nimic in urmatoarea. Este normal si, atata timp cat le oferiti o selectie sanatoasa, ei vor primi ceea ce au nevoie.

Calciul, elementul esential in constructia corpului, este necesar pentru a dezvolta oase si dinti sanatosi. Fie ca le place sau nu laptele, acesta este cea mai buna sursa de calciu, esential in crestere si trebuie sa fie nelipsit din alimentatia lor. Totusi, exista speranta pentru alergicii la lapte, pentru cei cu intoleranta la lactoza sau carora nu le place laptele: lactoza fara lapte, lapte de soia, tofu, sardine si sucuri de portocale fortificate cu calciu, cereale si fulgi de ovaz. Acestea sunt cateva optiuni pline de calciu. In unele cazuri, pediatrii pot recomanda suplimente de calciu.

Fibrele sunt un alt nutrient important. Multi copii incep sa le refuze cerand doar pui, cartofi prajiti, macaroane, pizza etc. Cand observi asta, este timpul sa incurajezi serios fructele, legumele, cerealele integrale si fasolea, care furnizeaza toate fibrele. Nu numai ca fibrele impiedica bolile cardiovasculare si alte afectiuni, ci ajuta digestia si previne constipatia.

Scolarii mici

Nu este neobisnuit ca o fetita de 6 sau 7 ani sa decida brusc sa devina vegetariana, odata ce intelege animalele si de unde provine carnea. Aceasta nu inseamna ca copilul tau nu va consuma suficienta proteina; tesutul animal nu este singurul din care se obtin proteine. Orezul, fasolea, ouale, laptele si untul de arahide au toate proteinele. Deci, daca copilul tau va manca fara carne timp de o saptamana sau de-a lungul vietii, el sau ea va primi probabil cantitati suficiente de proteine.

Alimentele despre care trebuie sa va faceti mai multe griji sunt zaharurile, grasimile si sodiul, cantitatile mari provocand obezitate si dezastre in sanatatea celor mici.

Ai grija ce ii pui la pachet sau ce isi cumpara din banii pe care-i dai pentru gustarea de la scoala. Prajiturile, bomboanele, chipsurile si alte dulciuri  ar putea nu doar sa le faca rau dar si sa ii faca sa refuze mancarea de pranz.

Organismul are nevoie de carbohidrati (zaharuri), grasimi si sodiu, dar ar trebui sa fie consumate cu moderatie.

Controleaza-i strict alegerile alimentare in aceasta perioada si incurajeaza-l prin exemplu propriu manance mai sanatos, pentru mentinerea lucrurilor pe drumul cel bun.

Adolescentii

Odata cu intrarea in pubertate, copiii au nevoie de mai multe calorii pentru a sustine numeroasele schimbari pe care le experimenteaza. Din pacate, pentru unii, acele calorii suplimentare provin din alimente fast-food sau “junk” cu o valoare nutritiva mica.

Unii adolescenti merg in sens contrar si restrictioneaza calorii, grasimi sau carbohidrati pentru a slabi. Adolescenta este momentul in care copiii incep sa devina constienti de greutatea si imaginea corpului lor, ceea ce, pentru unii, poate duce la tulburari de alimentatie sau la alte comportamente nesanatoase. Parintii ar trebui sa fie constienti de schimbarile in modelele de alimentatie ale copilului lor si sa faca o prioritate pentru mancarea gatita in casa.

Alaturi de calorii, cerintele de calciu sunt mai mari. Calciul este mai important ca niciodata in anii de adolescenta, majoritatea masei osoase fiind construita in acest timp. Incurajarea adolescentilor s a consume lapte, produse lactate sau alternative bogate in calciu ar trebui sa-i ajute sa obtina ceea ce au nevoie.

Genul copilului tau poate juca un rol important in ceea ce priveste necesitatea unei cantitati mai mari de nutrienti. De exemplu, fetele adolescente au nevoie de mai mult fier decat omologii lor de sex masculin pentru a inlocui ceea ce au pierdut in timpul menstruatiei, iar baietii au nevoie de putin mai multe proteine decat fetele.

Apa: sa bea cat de multa

Apa reprezinta mai mult de jumatate din greutatea corporala a copiilor si este necesara pentru ca toate partile corpului sa functioneze corect.

Nu exista o cantitate specifica de apa recomandata copiilor, dar este o idee buna sa le dati des apa pe parcursul zilei – nu doar atunci cand sunt insetati.

In general, bebelusii nu au nevoie de apa in timpul primului an de viata.

Daca copilul nu-i place gustul apei, adauga putina aroma de lamaie. Fructe si legume sunt, de asemenea, surse bune de apa.

Copiii ar trebui sa bea mai multa apa atunci cand sunt bolnavi, atunci cand au febra sau cand sunt implicati in activitate fizica.

Cantitatea recomandata de calorii

Iata numarul de calorii recomandate copiii pentru o dieta sanatoasa si echilibrata, in functie de varsta si sex:

Desi a-ti determina copilul sa manance sanatos – indiferent de varsta lui – poate fi o batalie constanta, se merita sa lupti pana la capat. Un copil sanatos devine un adult sanatos, si numai cu sprijinul si indrumarea ta va putea reusi asta.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.