De ce copilul meu nu vrea sa faca teme?

Afla mai intai ca nu esti singura mamica ce s econfrunta cu o astfel de problema. Pe forumuri si paginile de discutii este plin de parinti ingrijorati care pun aceeasi intrebare.

Explicatiile pot sa fie multiple:

  • copilul are alternative de a-si petrece timpul (jocuri video, internet, computer etc)
  • nu are un program fix pentru teme asa ca le tot amana
  • nu este supravegheat si atunci face ce vrea
  • nu este motivat sa invete- isi vede poate parintii care au terminat facultatea ca de fapt nu profeseaza in domeniul lor ci spala masini sau fac curatenie prin casele bogatilor din Europa. Cu siguranta terminarea studiilor nu va fi egal cu aducerea unui venit in casa pentru el, nici cu o viata mai buna.
  • nu intelege rolul temelor si al scolii„Cumva, materiile sunt rupte de partea reala, desi ele sunt, in esenta lor, legate de realitate. La scoala, unii profesori nu reusesc sa le explice elevilor de ce trebuie sa stie acele materii. Si elevii, daca nu inteleg la ce-i ajuta pe ei in viata de zi cu zi, nu sunt dispusi sa se implice”, precizeaza Psiholog Ioana Bors. Rolul nostru ca parinte in acest caz este sa discutam mult cu copilul, sa ii explicam la ce ii va folosi scoala si studiile in a ajunge ceea ce doreste si a-si implini visele
  • are o deficienta mintala- daca rezultatele lui sunt constant scazute si nici o metoda de a-l ajuta nu a avut succes, mergeti cu el la un psiholog (unele scoli au psihologi) pentru a vedea daca nu are dislexie, ADHD (probleme de concentrare si atentie), retard mintal, autism, dispraxie (dificultati de coordonare motorie), balbism etc. Unele dintre acestea afecteaza direct capacitatea de invatare, altele influenteaza negativ adaptarea copilului in colectivul scolar si il fac sa respinga tot ceea ce este legat de scoala
  • are o problema fizica- nu vede sau nu aude bine.
  • are o problema emotionala – de exemplu copilul are un conflict la scoala, poate nu ii place profesorul sau invatatorul ori este tratat rau, discriminatoriu. Refuzul temelor este numai un mod de a se revolta. Si conflictele de acasa, abuzurile, neglijarea pot face un copil neinteresat de teme.
  • este un copil supradotat- copiii cu abilitati si talente speciale intr-un anumit domeniu tind sa nu faca fata programelor scolare obisnuite.

Incearca sa observi cu atentie situatiile in care refuza, frecventa, modul lui de invatare, asculta motivatiile lui despre acest refuz si, daca nu poti descifra misterul singura, apeleaza la un specialist. In toate situatiile, acesti copii au nevoie de incurajare si intelegere.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.