Profilul fără chip- ce spune despre copilul tău

O prietenă se întreba zilele trecute dacă să se îngrijoreze sau nu că fiica ei, adolescentă, nu are de ceva timp nici o poză de profil pe pagina ei de Facebook.

Unii părinți vor considera asta un moft, că nevoile de bază ale unui copil sunt altele și ce face el pe rețelele de socializare este mai puțin important. Dar problemele cu care vin copiii și adolescenții la mine la consiliere îmi spun contrariul. Pentru ei aceste mijloace de comunicare și socializare sunt esențiale, sunt un trend, ajung să îi definească, să le influențeze viața, să-i stimuleze sau afecteze mental, să le construiască sau dărâme stima de sine.

Așa că, dragă mămică, dragă tătic, nu sta pasiv când vezi că băiatul sau fata ta ”nu au chip” pe pagina lor. Este bine să le controlezi din când în când conturile și să vezi ce scriu, ce postează și ce comentează alții la postările lor. Un fapt simplu ca acesta poate ascunde răni și probleme adânci:

  • copilul are stimă de sine redusă- poate fi din cauza unor probleme din trecut, din familie, din relația lui cu alți copii sau adulți sau este pur și simplu un copil timid și foarte puțin sociabil. Lipsa pozei de profil poate comunica teama lui de a relaționa dar și faptul că se consideră invizibil, nedorit, neimportant, bun de nimic vrednic de ieșit în evidență, un ratat. Astfel de copii au de obicei puțini prieteni și în realitate și în paginile de socializare, nu sunt activi și comunicativi. Poți recunoaște la ei și alte probleme legate de stimă scăzută: probleme de alimentație (bulimie sau anorexie), depresie, fobii, unii rezultate scăzute la școală, agresivitate, dependențe, uneori chiar comportament self-destructiv și tendințe de sinucidere. Cum unele semne pot trece neobservate, luați în serios lipsa pozei și relațiilor și interveniți din timp.
  • copilul este ținta unor batjocuri – odată cu dezvoltarea mass mediei și gadgeturilor, educația copilului nu mai depinde exclusiv de familie, profesori și persoane apropiate. Un necunoscut de la mii de km distanță poate construi sau dărâma ceva în el, doar cu câteva clic-uri. Dincolo de influiențele nepotrivite la care se pot expune, fenomenul batjocurei online (Cyberbullying ) este mai frecvent decât vă așteptați. Specialiștii spun că atunci când copilul este insultat în realitate este mai puțin dureros pentru el decât când se întâmplă pe rețelele de socializare. Comentariile răutăcioase pot fi publice așa că sunt implicați mai mulți și asta agravează lucrurile. Lipsa fotografiei de profil poate fi o încercare de a se ascunde, de a scăpa de batjocuritori, de a nu le da ocazia să comenteze sau să folosească poza lui pentru a-i face rău. Alături de lipsa pozei vei observa deseori și alte semne ale afectării: stimă redusă de sine cu toate problemele explicate mai sus, refuzul de a merge la școală, refuzul participării la evenimente sociale, copilul devine singuratic, închis, trist, uneori cu schimbări bruște de dispoziție sau de comportament. Un procent important (7%) dintre victimele batjocurei online au încercat chiar să-și facă rău sau să se sinucidă.
  • copilul este hărțuit sexual sau într-o relație cu probleme- cu doar câteva săptămâni în urmă o mămică a venit la consiliere cu fiica ei de 10 ani care postase niște fotografii indecente pe instagram și acum era sunată de indivizi dubioși. Majoritatea site-urilor de socializare cer ca cei înscriși să aibă peste 16 ani, așa că nu vreau să discut acum cum ajunsese acest copil să aibă acces la ele și cum făcuse publice și datele ei personale. Din păcate spațiul online este un mediu preferat de pedofili și alți ciudați vânători de victime ușoare și tinere. Chiar dacă ai un copil mai mare, nu strică să fii strict cu ceea ce postează și cu activitatea lui online. Unii pot fi destul de deștepți să îți șteargă profilul, pozele incriminante sau să blocheze persoanele care îi hărțuiesc. Alții însă cad în capcane periculoase. Există și cazul când fotografiile de profil dispar în urma unei relații rupte. Unii adolescenți chiar dispar de tot din rețele de socializare în această perioadă. Nu este ceva grav, ci doar un mic protest care va trece.
  • În unele situații poate fi doar o toană de moment, o glumă nepotrivită îl face să nu îi placă o poză anume, o lipsă de interes față de rețelele de socializare pentru că este ocupat cu examene sau ceva care îl atrage mai mult. Dar trebuie să cercetați și să știți sigur că nu e altceva mai serios.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.