depresie

Chestionar- Suferi de depresie?

Ce este depresia?

In ultimul timp tot mai multe persoane sufera de depresie. Formele ei pot fi diferite, de la usoare, manifestate prin tristeta, iritare, oboseala excesiva, lipsa de chef, pana la forme mai grave in care apare disperarea, descurajarea, dezinteresul pentru orice tip de activitate si chiar ganduri de sinucidere.
Cauzele depresiei sunt multiple: problemele si dramele prin care ai trecut, o viata sedentara si o alimentatie nesanatoasa, munca extenuanta, lipsa de somn etc.
Este important sa intervii din timp si sa nu o lasi sa se agraveze. Chestionarul de mai jos te va ajuta sa vezi singur daca ai sau nu simptome de depresie si ce ai putea sa faci pentru asta.

Indiferent de stadiul depresiei, specialistii recomanda cateva lucruri care te-ar putea ajuta:

„Fii fericit!”

– acest îndemn poate părea de neînţeles pentru o persoană suferindă de depresie, însă tocmai această redirecţionare a atenţiei către sentimentele pozitive are capacitatea de a vindeca o persoană de depresie. Tratarea depresiei fără medicamente, ci prin autosugestie poate avea efecte surprinzătoare atât la nivel psihic, cât şi fizic.   De mulţi ani este cunoscut faptul că gândurile pot influenţa fluxul de sânge din creier, precum şi nivelul serotoninei (un neurotransmiţător responsabil de interacţiunea dintre neuroni). Un nivel scăzut de serotonină este asociat cu tristeţea, iar opusul cu o stare de fericire. Astfel, chiar dacă pare greu de crezut, gândurile pozitive ne pot ajuta să depăşim momentele mai puţin bune din viaţa noastră.

Plimbările dese

Un alt mijloc de tratare a depresiei fără medicamente constă în expunerea corpului la lumina zilei, în natură, în efectuarea de exerciţii fizice moderate şi de plimbări dese. Astfel de activităţi au efecte pozitive asupra sănătăţii mentale. Mai mult decât atât, simpla expunere la soare şi la lumină ne ajută să ne îmbunătăţim tonusul psihic şi emoţional.

Dieta

Încă un mijloc de tratare a depresiei fără medicamente este consumul de alimente care conţin triptofan, un aminoacid esenţial în biosinteza enzimelor şi capabil să mărească nivelul de serotonină din creier. Cu ajutorul acestui aminoacid putem trata insomnia, anxietatea, precum şi depresia. Foarte important de precizat este că alimentele care conţin triptofan, precum laptele, brânza, peştele, alunele sau bananele, nu pot creşte singure nivelul de serotonină din creier, fiind necesar ca persoana în cauză să consume după masă şi produse bogate în glucide. Doar astfel, aminoacidul triptofan creşte nivelul de serotonina din creier.

Stabileşte-ţi obiective

Când te afli într-o stare de depresie, nimeni şi nimic nu ţi se mai pare interesant sau demn de atenţie. Acest lucru te împinge într-un cerc vicios şi te face să te simţi neputincios sau nefolositor. Stabilirea câtorva obiective mici, precum gătitul unui fel de mâncare într-o zi, te pot ajuta să îţi revii, iar treptat vei putea, de unul singur, să-ţi tratezi depresia fără medicamente.

 Odihneşte-te suficient

Lipsa somnului poate agrava stările de depresie, de aceea este important să ne stabilim ore fixe la care să ne culcăm şi trezim. Chiar dacă nu vom putea adormi prea uşor, îndepărtarea tuturor surselor de zgomot şi de lumină din dormitor este absolut necesară dacă vrem să avem un somn odihnitor care să contribuie, la rândul său, la tratarea depresiei fără medicamente.

Sursa http://adevarul.ro/sanatate/minte-sanatoasa/tratarea-depresiei-medicamente-cinci-sfaturi-esentiale-1_54cabea4448e03c0fd1743e9/index.html 

 

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.