Detoxifierea de primavara

 

Venirea primaverii poate insemna si o schimbare in alimentatie si in stilul de viata. Acum poti face mai multa miscare si, de asemenea, introduce in meniu alimente care sa ajute organismul sa se dezintoxice, revigoreze si sa devina mai sanatos.

 

Iata cum poti sa faci asta:

 

Mareste aportul de vitamine si minerale, adaugand in alimentatia ta cat mai multe fructe si legume proaspete. Primavara este perioada ideala in care poti beneficia din plin de o diversitate de fructe si legume. Rosiile, ceapa verde, castravetii, salata, ridichile, spanacul, urzicile, usturoiul verde, sparanghelul, precum si ciresele, zmeura, capsunile, coacazele etc sunt doar cateva dintre alimentele care nu trebuie sa lipseasca din dieta de primavara. Alte verdeturi de sezon care pot fi consumate: stevie, loboda untisor, leurda, marar , patrunjel etc.

Cu cat sunt mai colorate si mai variate, cu atat mai bine. Este de preferat sa le consumi pe cat posibil crude, in salate, nepreparate termic.

 

Ce vitamine contin aceste legume si fructe:

Vitamina C- mazarea, sparanghelul, ridichile, spanacul proaspat, ceapa verde, urzici, telina, capsunile, salata verde

Vitamina A- salata verde, sparanghelul, papadia, loboda, ceapa verde, urzicile

Vitamina K- O cana de spanac are un aport cu peste 200% mai mare din valoarea zilnica recomandata de vitamina K, un nutrient esential pentru absorbtia adecvata a calciului si pentru dezvoltarea oaselor. Si urzicile contin multa vitamina K.

Vitaminele din gama B- telina, sparanghel, urzici, mazare, papadia, ridichile

Antioxidanti- fructele de padure, ciresele, ceapa verde, salata, frunze papadie

Calciu si magneziu: rucola, ridichile, telina, spanac, ceapa verde, urzicile

Fier: spanac, patrunjel, ceapa verde, marar, frunze de papadie, sfecla rosie, suc de urzica, salata

Potasiu: ciresele, pastaile verzi

 

Acestea contin si cantitati importante de fibre, cu rol esential in buna functionare a digestiei si la pierderea kilogramelor nedorite.

 

Consuma carne de miel si peste – in locul celei de porc sau pui care sunt consumate mai frecvent in anotimpul rece. Daca alegi partile mai slabe ale mielului, de exemplu pulpa si le vei pregati la cuptor, vei avea o masa bogata in fier, zinc, vitamina B12, acid linoleic si doar 170 cal /100g.

 

Limiteaza numarul de calorii si de alimente nocive– sare, grasimi, preparate de tip fast-food, bauturile carbo-gazoase, zaharul.

 

Bea multe lichide, sucuri de fructe si legume proaspete, hidratarea este foarte importanta in detoxifiere.

 

Fa plimbari in soarele diminetii, cel putin 15 min zi pentru un aport cat mai mare de vitamina D.

 

 

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.