afectiuni tiroida ingrasare

Fa asta cand TIROIDA te predispune la ingrasare

Afectiunile glandei tiroide au un impact direct asupra greutatii. Asta pentru ca hormonii tiroidieni au si rolul de a regla metabolismul. Drept urmare, daca hormonii tiroidieni nu sunt suficienti, adica pacientul sufera de hipotiroidism, acesta este predispus ingrasarii. Pe de alta parte, daca glanda tiroida produce prea multi hormoni tiroidieni, adica pacientul sufera de hipertiroidism, e posibil ca acesta sa slabeasca.

Tiroida este o glanda in forma de fluture, amplasata in partea din fata a gatului. Principalul rol al ei este acela de a produce hormoni tiroidieni, mai ales T3 si T4, care regleaza o serie de mecanisme din organism, printre care si metabolismul. Atunci cand apar dezechilibre la nivelul acestei glande, pot aparea fluctuatii inexplicabile de greutate.
Multe femei descopera ca sufera de boli ale tiroidei tocmai din cauza problemelor cu greutatea care incep sa le dea batai de cap. Acestea ajung astfel la medicul endocrinolog, care diagnosticheaza bolile tiroidei.

Rata metabolica bazala consta in numarul de calorii arse de organism in stare de rapaus – in timpul somnului, in timp ce respira. Pacientii care sufera de boli ale glandei tiroide au o rata metabolica ce nu se incadreaza in parametrii normali. De pilda, hipotiroidismul este asociat cu o rata metabolica mai mica decat cea normala, in timp ce hipertiroidismul este asociat cu o rata metabolica mare.

Legatura dintre problemele de greutate si hipotiroidism
Avand in vedere ca metabolismul pacientului cu hipotiroidism este mai lent, exista predispozitia pentru ingrasare. Cu cat nivelul de hormoni tiroidieni este mai mic, cu atat mai mare va fi riscul de acumulare a kilogramelor in plus.
Mai mult decat atat, pacientul cu hipotiroidism retine sare si apa in tesuturi, lucru care contribuie la cresterea in greutate a acestuia.
In orice caz, obezitatea nu poate fi pusa pe seama afectiunilor glandei tiroide. De regula, glanda tiroida hipoactiva poate fi responsabila pentru cel mult 5 kilograme in plus.
Odata ce boala este diagnosticata si tratata cu terapia de substitutie hormonala, tendinta de ingrasare dispare. Dupa administrarea hormonilor sintetici in fiecare zi, pacientul poate observa o reducere a masei corporale cu pana la 10%. Insa odata cu intreruperea tratamentului, kilogramele in plus revin.
Pe langa tratamentul cu hormoni tiroidieni sub forma de medicament, pacientul supraponderal care sufera de o boala a tiroidei trebuie sa adopte si o dieta sanatoasa si echilibrata, precum si un stil de viata mai activ.

Ce poti face daca ai probleme cu greutatea din cauza afectiunilor glandei tiroide
Daca suferi de hipotiroidism sau hipertiroidism si ai kilograme in plus sau in minus, in primul rand e important sa urmezi tratamentul recomandat de medic. In acest fel, reglezi activitatea glandei tiroide, deci si metabolismul.
Dieta bazata pe fructe, legume, cereale integrale, carne si peste, insa totodata saraca in zaharuri, produse de patiserie si alimente de tip fast-food va fi de ajutor pentru reducerea indicelui de masa corporala, dar si pentru mentinerea greutatii.
Exercitiile fizice trebuie sa faca parte din rutina zilnica a pacientului cu afectiuni ale glandei tiroide, in primul rand pentru ca acestea ard grasimile si in al doilea rand pentru ca accelereaza metabolismul.

Sfaturi nutriționiști în caz de hipotiroidism
Renunta la carbohidratii simpli, dar si la zaharurile de orice fel – alimentele bogate in carbohidrati simpli (zahar, produse de patiserie, sucuri, prajituri) au o densitate calorica mare, dar si un indice glicemic ridicat, ceea ce inseamna ca iti vor sabota silueta. Asadar, daca vrei sa slabesti, e important sa renunti, in primul rand, la aceste alimente.
Mananca putin si des – in loc sa ai 2 mese copioase pe zi, mai degraba mananci de 5-6 ori, insa consumi la fiecare masa cantitati foarte mici de alimente. In acest fel, ajuti metabolismul sa ramana alert si reduci riscul de transformare a caloriilor excesive in grasimi. Fa-ti un obicei din a avea mereu la indemana o gustare sanatoasa si cu o densitate calorica mica – un iaurt, un fruct; dar si de a nu sari peste niciuna din cele trei mese principale ale zilei.
Limiteaza consumul de gluten – oamenii de stiinta au reusit sa dovedeasca existenta unei legaturi intre tiroidita Hashimoto si sensibilitatea la gluten, insa sunt necesare studii suplimentare pe aceasta tema. Unii pacienti cu hipotiroidism au inregistrat insa o scadere semnificativa in greutate dupa ce au adoptat o dieta fara gluten.
Elimina din dieta ta alimentele care contin goitrogeni – daca ai probleme cu glanda tiroida si vrei sa slabesti, ar trebui sa elimini, macar temporar, alimentele care contin goitrogeni din dieta ta. Goitrogenii sunt substante care incetinesc activitatea glandei tiroide, deci care ti-ar putea afecta si tratamentul medicamentos daca ii consumi in cantitati mari. Acestia se regasesc in alimente precum broccoli, varza, varza Kale ori conopida, mai ales daca acestea sunt consumate crude, nepreparate termic.

Hidrateaza-te – hidratarea este extrem de importanta in orice dieta, insa mai ales pentru pacientii cu hipotiroidism, care au metabolismul incetinit, dar si tendinta de a retine apa in tesuturi. Apa, ceaiurile, sucurile, dar si supele mentin organismul hidratat. Mai mult decat atat, acestea suprima apetitul si stimuleaza digestia.
Exerciții

Exerciții recomandate
Pe langa modificarile ce tin de dieta, pacientul cu hipotiroidism ar trebui sa practice si sport, astfel incat sa reuseasca sa slabeasca, dar si sa se mentina. Cea mai eficienta metoda de accelerare a metabolismului consta in practicarea exercitiilor fizice.

Daca suferi de hipotiroidism si esti supraponderal, ar trebui sa ajungi la o ora de sport pe zi, cel putin 5 zile din 7. In acest fel, vei reusi, in paralel cu regimul alimentar, sa ajungi la greutatea ideala in cateva luni.

Remedii naturiste
Pe lângă tratamentele alopate pentru hipotiroidism, care, așa cum am precizat mai sus, au efect numai pe moment și nu sunt tolerate de toată lumea din cauza multiplelor efecte adverse, poți încerca să vii de hac acestei afecțiuni cu remedii naturiste: ceaiuri, tincturi și medicamente pe bază de plante.

Iată recomandările noastre de astfel de produse mai jos:

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.