Perioada de schimbare a anotimpurilor vine cu doza ei inevitabila de viroze si raceli. Durerile in gat si tusea sunt cele mai frecvente manifestari ale acestora. Imi amintesc cum mama ne facea cand eram copii sirop din ridiche neagra si ne trecea tusea ca prin minune. Iar niste cartofi prinsi in jurul gatului pe o carpa moale ne scapa de durerile de gat si amigdalita.
Intelepciunea populara are intotdeauna solutii eficiente pentru tot felul de afectiuni.
Iata ce alte remedii se mai pot folosi pentru a calma inflamatiile gatului si tusea:
Cataplasmele:
- Cataplasmele cu cartofi amintite mai sus calmeaza durerile de gat, avand proprietati decongestionante. Sunt recomandate in caz de bronsita, guturai, amigdalita. Cartofii se pot folosi cruzi taiati felii si putin zdrobiti, sau fierti in coaja si aplicati cat sunt calzi, pe o bucata de tifon. Cataplasma se poate aplica pe zona gatului si pieptului, dar cu atentie, sa nu fie fierbinte. Se mentine 1-2 ore sau se poate pune seara la culcare si se tine pana dimineata. Se repeta pana simtiti ameliorare. Alte retete recomanda sa se stropeasca cu lapte dulce sau cu otet de mere cartofii cruzi. Se poate acoperi tifonul cu un servet sau fular cu care se infasoara gatul.
- Cataplasme cu sare grunjoasa- sarea grunjoasa putin incalzita si pusa intr-un saculet pe piept poate face minuni. Pentru a fi mai eficienta impotriva durerilor de gat se mai recomanda inmuierea sarii in suc de lamaie fierbinte si apoi aplicarea ei pe gat, pe un tifon. Puneti deasupra un fular sau prosop gros, si lasati sa actioneze o ora.
- Cataplasme cu praz – sunt, de asemenea, utile in calmarea durerilor de gat. Un praz taiat in bucati se pune la fiert in otet, pana se inmoaie bine. Se stoarce, se presara peste el piper macinat si se aplica sub forma de cataplasma pe piept.
- Compresa cu frunze de varza- foile fara cotor se zdrobesc cu sucitorul sau o sticla goala rulata pe deasupra, pana se înmoaie. Se aplică in jurul gatului şi se acoperă cu un fular de lana. Alte persoane recomanda fierberea verzei, pentru a deveni mai moale.
- Cataplasma cu branza de vaci- branza se scurge bine de zer si se pune un strat de 1 cm grosime pe o panza sau un servet. Se aplica pe piept si se lasa sa actioneze timp de 1-2 ore. Se recomanda ca adjuvant in tuse si bronsita. Ajuta la fluidizarea flegmei si usurarea expectoratiei, avand totodata un efect de calmare a inflamatiei. In cazuri mai grave si insotite de febra, branza se incalzeste repede. In acest caz, schimbati-o de cateva ori cu alta.
- Cataplasme cu musetel – O lingurita de musetel uscat se pune la infuzat in doua cani de apa clocotita. Dupa 5 minute se varsa lichidul, cu flori cu tot, pe un servet moale, apoi se aplica direct pe gat. Se lasa pana se raceste, dupa care procedeul se repeta.
- La fel de eficiente sunt si compresele fierbinti cu ulei de masline sau ulei aromat de lavanda.
Ceaiuri si amestecuri pentru gargara:
- Tonic de aloe vera – intr-un borcan mic de miere se adauga suc de aloe vera, trei linguri de rom si trei de unt topit. Acest tonic este foarte bun pentru durerile in gat. Se bea foarte incet. Pentru pierderea vocii se mai poate adauga la acest tonic si o lingurita de ghimbir.
- Sos picant de Tabasco – se pun 10-20 de picaturi de sos Tabasco intr-un pahar de apa. Paprica, boiaua foarte iute folosita la prepararea acestui sos, contine capsaicina, o substanta care actioneaza contra virusurilor si dezinfecteaza. Se face gargara rapid, se scuipa repede amestecul deoarece exista riscul de iritatie gastrica.
- Cimbrul si salvia– sunt foarte eficiente in caz de durere de gat. Bogate in uleiuri esentiale si tanin, au proprietati anti-inflamatoare foarte puternice, sunt antiseptice, de un mare ajutor folosite in gargara. Puteti face un decoct din aceste plante (1 lingurita de planta uscata la jumatate de litru de apa clocotita) sau folositi 2-3 picaturi de ulei aromat de salvie, diluat in 10 ml apa. Se face gargara de 2-3 ori/zi cu aceste amestecuri. Durerile de gat se calmeaza si daca se mesteca cateva frunzulite de cimbru proaspat. Se pot consuma si sub forma de ceaiuri.
- Miere si lamaie – Lamaia are proprietati anti-inflamatoare si continutul ei mare de vitamina C impiedica evolutia infectiei. Mierea este puternic anti-bacteriana. Diluati in apa fierbinte un varf de cutit de sare, sucul unei lamai si o lingurita de miere. Faceti gargara de 3 ori pe zi. Sau stoarceti o lamaie, amestecati-o 2 lingurite de miere, 2 lingurite de whisky, palinca sau coniac (optional) si turnati deasupra o cana de apa fierbinte. Se ia cate o lingura la fiecare jumatate de ora. In maximum doua zile, durerile de gat vor trece.
- Decoctul de ceapa – are si el rezultate foarte bune in cazul raguselii si al durerilor in gat. Se fierb patru cepe de marime medie in apa si se adauga putina miere. Se face gargara de cateva ori pe zi.
- Pentru recapatarea vocii se recomanda ceai caldut din patlagina, muguri de plop, tei. Infuzia poate fi indulcita cu putina miere dar se adauga numai dupa ce infuzia s-a racit, pentru a-si pastra vitaminele si proprietatile antiseptice si antiinflamatorii.
- Pentru dureri de gat la inghitire faceti gargara pentru calmare cu apa sarata – (1 lingurita de sare de masa dizolvata in 500 ml apa calduta). Folositi-o aproximativ o data la o ora, pana la ameliorarea durerii.
- Gargara cu bicarbonat de sodiu calmeaza, si ea, inflamatia gatului (½ lingurita de pulbere, la un pahar de apa).
- Gargara cu otet de mere – fiind antiseptic si antibacterian, otetul de mere usureaza si durerile de gat. Se prepara amestecand 1 lingura de otet de mere cu 1 lingurita de miere, diluate cu apa calda si faceti gargara cu lichidul obtinut.
- Ceaiul de echinacea – pentru cazuri severe de amigdalita se face gargara cu un decoct de echinaceea : 1 lingurita tinctura de echinaceea dizolvata intr-o ceasca de apa calduta. Faceti de 3 ori pe zi gargara cu acest ceai , dupa care inghititi.