În anii ’80 când am început să practic pediatria, medicii recomandau în mod curent ca părinţii să îşi culce copiii pe burtă, în acest fel, ei spuneau că, dacă în timpul nopţii copilul va vomita sau va scuipa, el nu se va îneca. Până la urmă, s-a dovedit că era complet greşit. Într-adevăr, în timpul nopţii se poate întâmpla acest lucru dar este, de fapt, mult mai probabil să se înece dacă dorm pe burtă.
Chiar mai important decât atât, bebeluşii care dorm pe spate sunt mai puţin predispuşi să moară prin sindromul morţii subite a sugarului (SIDS – Sudden Infant Death Syndrome) numit şi „moartea de pătuţ”. Se pune diagnosticul de SIDS atunci când un bebeluş moare subit, fără nici o cauză aparentă, de obicei în timpul somnului. SIDS este o problemă a sugarilor mici. O dată atinsă vârsta de 6 luni, riscul scade substanţial. Lucrul foarte uimitor în legătură cu acest sindrom este acela că în mare parte poate fi prevenit. Dovezile ştiinţifice sunt copleşitoare. În toată lumea, rata cazurilor de SIDS a scăzut substanţial o dată ce părinţii au învăţat să-şi culce sugarii pe spate. Aceasta reprezintă un număr simţitor de ridicat de copii a căror viaţă a fost salvată de acest sfat simplu.
Câteva idei de luat în seamă:
• Unii bebeluşi cu probleme medicale speciale trebuie să doarmă pe burtă sau pe o parte. Doctorul copilului dumneavoastră vă va spune dacă este cazul să fie luată o astfel de măsură. Pentru majoritatea bebeluşilor, însă, regula dormitului pe spate este de bază.
• Dormitul pe spate este mai sigur decât dormitul pe o parte. Bebeluşii care sunt adormiţi pe o parte ajung de obicei pe burtă pe măsură ce se mişcă noaptea.
• O saltea de pătuţ tare este esenţială. Saltelele moi, umplute cu puf sau cu lână, sau cele cu apă nu sunt sigure, ele crescând riscul de sufocare.
• Nu puneţi jucării de pluş sau perne în pătuţul bebeluşului. Acestea, de asemenea, cresc riscul de sufocare.
• Bebeluşii nu ar trebui să fie exagerat de incălziţi în timpul somnului. O păturică sau un şal confecţionate din fire acrilice sunt deopotrivă călduroase şi uşor de spălat. Dacă folosiţi o păturică, asiguraţi-vă că este suficient de mare pentru ca marginile ei să poată fi băgate sub marginile saltelei, astfel încât să nu acopere faţa bebeluşului.
• Dacă nou-născutul doarme în patul dumneavoastră, asiguraţi-vă că urmaţi aceleaşi reguli de mai sus: copilul este pus pe spate, saltea tare, nu cu apă sau pufoasă, fără perne sau jucării de pluş.
• Protejaţi-vă bebeluşul de fumatul pasiv. Nu este de ajuns să vă abţineţi să fumaţi în camera copilului deoarece fumul se răspândeşte în toată casa. Cel mai sigur este să stabiliţi o regulă: nimeni nu fumează în casă. Si dacă tot doriţi să fumaţi, cel mai bine este să puneţi o jachetă pe dumneavoastră când ieşiţi să fumaţi afară, pe care să o daţi jos înainte de a vă lua în braţe copilul. Fumul intră în material.
Există şi părţi negative ale „somnului pe spate”?
Da. Bebeluşii care petrec mult timp pe spate pot dezvolta zone plate pe craniu. Acestea nu sunt periculoase în nici un fel, iar zonele aplatizate nu se compară de loc cu sindromul de moarte subită a sugarului!
De asemenea, sunt unele lucruri pe care le puteţi face pentru a preveni apariţia zonelor plate: acordaţi cât mai mult timp copilului dumneavoastră să se joace pe burtă atunci când este treaz şi dumneavoastră îl supravegheaţi. (Acest timp petrecut pe burtă îl ajută, de asemenea, să îşi dezvolte forţa, în braţe şi spate, de care are nevoie pentru a umbla în patru labe).
De asemenea, faceţi o obişnuinţă din a schimba orientarea în pătuţ a copilului o dată la câteva zile (cu alte cuvinte, alternaţi unde îi poziţionaţi capul şi picioarele). Bebeluşii tind să îşi schimbe poziţia capului într-o parte pentru a privi în cameră. Alternându-i poziţia în acest fel, se menţine presiunea în mod egal pentru ambele părţi ale capului reducând zonele aplatizate.
Dr Spock Cartea Esential pentru bebelusul tau