Solutii utile in curatarea ruginei fara chimicale

Petrec mult timp in bucataria mea, asa ca un set bun de cutite este destul de important pentru mine. Am cumparat diverse tipuri dar nu au fost nici pe departe la fel de eficiente ca acele cutite vechi primite cu aproape 15 ani in urma, ca dar de nunta. Era un set frumos pe atunci, dar acum s-au uzat destul de mult, pe lama au aparut urme de rugina.

Cu ajutorul bunului meu prieten, Google, am gasit o lista de metode naturale de curatare a ruginii si le-am incercat pe unele dintre ele in casa. La final puteti decide pentru dvs. care credeti ca este cel mai bun!

Cartofii

Contin acid oxalic si acidul dizolva rugina.

Am luat un foarfece ruginit si l-am frecat cu un cartof taiat apoi l-am lasat sa stea cateva ore. Rugina s-a curatat aproape in intregime.

Sucul de lamaie

Acidul citric este cheia capacitatii sucului de lamaie de a elimina rugina. Exista mai multe variante ale acestui remediu de acasa disponibile online si frecvent este folosit in combinatie cu sarea.

Pentru experimentul meu, pur si simplu am turnat suc de lamaie intr-un pahar inalt, am pus inauntru cutitul si l-am lasat acolo timp de 2 ore. Dupa indepartarea cutitului din sucul de lamaie, am reusit sa indepartez cu usurinta rugina de pe lama, in cateva secunde s-a facut ca nou.

Oţetul

 

Otetul este un fel de ”Superman” al agentilor naturali de curatare. Continutul de acid acetic din otet eset secretul care face otetul sa indeparteze rugina.

Am inmuiat lama unui cutit intr-o cana cu otet alb alimentar, timp de 2 ore dar presupun ca avea nevoie de mai mult. Petele s-au dus dar nu in intregime.

Ceapa

Anumite persoane recomanda ceapa afirmand ca anumite enzime din compozitia ei se descompun cand ajung in contact cu oxigenul, rezultand acidul sulfenic. Acesta reactioneaza puternic la orice continut de ioni de hidroxid. Rugina, dupa cum se pare, contine ioni de hidroxid.

Pentru a testa aceasta teorie in practica, am taiat o ceapa, apoi am asezat cutitul intr-o farfurie si am plasat felii de ceapa deasupra lui. Desi l-am lasat sa stea tot timp de 2 ore, nu am observat schimbari semnificative. Poate ca merge cu alte metale sau trebuie lasat un timp mai indelungat.

1 comentariu

  1. […] Tot legat de bucatarie, poti vedea si articolul Solutii utile in curatarea ruginei fara chimicale de la acest link http://familie-fericita.ro/solutii-utile-curatarea-ruginei-fara-chimicale/ […]

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.