Ai un copil cu o voință foarte puternică, parcă mereu gata să ți se împotrivească, revoltat pe reguli, vrând să conducă el în toate, dându-ți deseori dureri de cap cu comportamentul său rebel? Se poate să crești un copil încăpățânat și nu ești singurul.
Studiile au arată că:
- Există aproape de trei ori mai mulţi copii încăpăţânaţi decât copii docili. Aproape fiecare familie care are mai mulţi copii are cel puţin un copil care vrea să conducă familia. Băieţii încăpăţânaţi sunt mai numeroşi decât fetele încăpăţânate cu aproape 5 %, iar fetele docile depăşesc numărul băieţilor docili cu aproape 6 %. Aşadar, băieţii au o uşoară tendinţă spre încăpăţânare, iar fetele o uşoară tendinţă spre docilitate, dar această realitate poate fi, şi deseori este, inversată.
- Ordinea naşterii nu are nimic de-a face cu voinţa puternică sau cu supunerea. Aceste aspecte ale temperamentului sunt moştenite şi pot apărea şi la primul născut şi la mezinul familiei.
- Cei mai mulţi părinţi îşi dau seama că au un copil incăpăţânat încă de la începutul vieţii lui. O treime din părinţi îşi dau seama de acest fapt încă de la naştere, două treimi află până la prima aniversare, iar 92 % devin siguri până la a treia aniversare. Părinţii care au copii incăpăţânaţi află acest fapt foarte repede.
- Temperamentul copiilor tinde să-l reflecte pe cel al părinţilor. Deşi există multe excepţii, este mare probabilitatea ca doi părinţi cu voinţe puternice să dea naştere unui copil încăpăţânat şi ca părinţii cu un temperament mai docil să dea naştere unor copii mai docili.
- Părinţii cu copii încăpăţânaţi se pot aştepta la lupte dificile în timpul adolescenţei, chiar dacă şi-au crescut bine copiii pentru că 74 % dintre copiii cu voinţă puternică devin foarte rebeli în timpul adolescenţei. Cu cât autoritatea părinţilor este mai slabă când copiii sunt mici, cu atât mai intens este conflictul în anii care urmează.
- Un fapt aproape incredibil: doar 3 % dintre copiii docili devin foarte rebeli în timpul adolescenţei şi doar 14 % se revoltă în mod moderat. Aceşti copii îşi încep viaţa cu un zâmbet pe faţă pe care îl păstrează tot timpul vieţii de adulţi tineri.
- Probabilitatea ca un copil docil să fie un elev mai sârguincios este mai mare decât în cazul copiilor încăpăţânaţi. În ultimii doi ani de liceu copiii încăpăţânaţi ale căror note sunt de 5 şi de 6 sunt de aproape trei ori mai numeroşi decât cei docili. Aproape 80 % dintre copiii docili au note de 8, 9 şi 10.
- Copilul docil este mult mai bine adaptat din punct de vedere social decât cel încăpăţânat. Copiii cu o înclinaţie mai mare spre contestarea autorităţii părinţilor se poartă mai sfidător şi cu colegii lor.
- În general, copilul docil are o imagine despre sine mai bună decât cel încăpăţânat. Este greu de estimat importanţa acestei descoperiri. Numai 19 % dintre adolescenţii docili fie nu au o părere bună despre ei înşişi (17 %), fie se urăsc (2 %). In cazul adolescenţilor foarte încăpăţânaţi, 35 % nu au o părere pozitivă despre ei, iar 8 % simt o ură intensă faţă de ei înşişi. Copilul încăpăţânat simte un impuls interior să se agite, să lupte, să testeze, să pună la îndoială, să se împotrivească şi să provoace.
Puncte pozitive ale unui copil încăpățânat:
- poate fi extrem de inteligent
- independent
- foarte dedicați în ceea ce fac, pot duce cu bine orice lucru până la capăt (când vor, desigur)
- nu se sperie de greutăți și provocări noi, sunt curajoși
- sunt inventivi și iau inițiativă
- Cea mai bună veste pentru părinţii copiilor încăpăţânaţi este descreşterea rapidă în intensitate a rebeliunii copiilor lor când ajung tineri adulţi. Revolta încetează aproape imediat după împlinirea vârstei de 20 de ani şi nu se mai manifestă decât rar. Unii tineri adulţi îşi mai păstrează fosta furie până spre 30 de ani, dar focul celor mai mulţi este stins deja la această vârstă. Se alătură în mod paşnic comunităţii umane.
- au calități de leadership și pot ajunge buni antreprenori