Multi parinti fac greseala sa fie pentru copiii lor niste profesori cicalitori, transmitand informatii diverse dar nu si deprinderi, si de aceea nu au mare impact asupra acestora.
Deci cum sa-i inveti pe ce mici cunostinte si deprinderi noi:
1. Foloseste-ti creativitatea:
Parintii inteligenti sunt povestitori creativi, capabili sa extraga minunate lectii de viata, din cele mai simple lucruri. Daca vrei sa fii un parinte bun, fa-ti un obicei din a dialoga si a spune povesti copiilor tai. Captiveaza-i prin farmecul povestirilor nu prin severitate, cadouri sau cicaleala. Trebuie sa fii o persoana cu care le place sa petreaca timp, nu una de care se tem ca le va face observatie sau le va mai pune o interdictie.
Poti sa le povestesti lucruri din copilaria ta. Nu inventa, nu umfla adevarul. Spune-le cum ai invatat tu ceva important, cum ai descoperit tu ca ceva nu a fost bine sa faci. Nu te feri sa folosesti sincer greselile tale pentru a-i ajuta pe cei mici sa invete si sa aplice la randul lor.
Cand te afli intr-o situatie noua, intr-un loc nou, da-le informatii despre ce vad ei acolo- plante, animale noi, cum functioneaza un anume aparat, ce pot face si ce e periculos etc. Incurajeaza-i sa puna intrebari, sa iti spuna ce au inteles.
Nu folosi povesti ”de speriat”- cand eram copil era des folosita minciuna cu ”tiganul care vine si te baga in sac” daca te indepartezi de parinti, daca nu asculti, etc. Aceasta gogoasa nu doar ca nu avea mare efect, neverificandu-se in realitate, ci crea in noi si rasism. Amenintari fanteziste ca: omul negru, doctorul, injectia si altele, pot hrani fobii inutile in copii care sa ii afecteze in loc sa ii ajute sa invete ceva nou. O fetita de 3 ani mi-a explicat cu multe detalii medicale ce se intampla daca mananca ceva de pe jos, cum poate lua microbii. Deci pot intelege lucruile si logic.
Nu te feri sa folosesti si fantasticul daca ei sunt mai mici. In ajunul unei vizite la dentist, i-am spus baietelului meu o poveste despre un dintisor bolnavior care va trebui sa plece ca sa aduca in loc pe fratiorul lui mai mare si mai puternic. Frica lui de dentist a scazut mult.
Contracareaza temerile, emotiile lor, nesiguranta, problemele cu care ei se confrunta cu pilde si exemple interesante, adaptate varstei, la fel ca in exemplul de mai jos.
”Odata, una dintre fiicele mele a fost criticata de niste tineri pentru ca era o persoana simpla si nu-i placea sa fie ostentativa, cat şi pentru ca nu era preocupata in mod excesiv de estetica. Se simtea respinsa si trista. Dupa ce am auzit problema ei, mi-am pus imaginatia la treaba si i-am spus o pilda: i-am spus ca unii prefera un soare frumos pictat intr-un tablou, altii prefera un soare real, chiar daca este acoperit de nori. Am intrebat-o: ce soare preferi? S-a gandit si a ales soarele real. Atunci, am adaugat, chiar daca oamenii nu cred in soarele tau, el straluceste. Tu ai lumina ta proprie. intr-o zi, norii care o acopera se vor risipi si oamenii te vor vedea. Sa nu-ti fie teama de critica altora- sa-ti fie teama ca iti pierzi lumina. Niciodata n-a uitat aceasta pilda. A fost atat de fericita ca a povestit-o multora dintre prietenele sale. ” Augusto Cury
2.Foloseste exemplul personal
[perfectpullquote align=”right” bordertop=”true” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Atentie: copiii vad, copiii fac! Ai grija ce le arati.[/perfectpullquote]
Pe copii ii poti invata multe lucruri prin ceea ce faci zilnic, prin modul in care reactionezi in diverse situatii ale vietii. Nu au nevoie mereu de cuvinte si cicaleli.
Intr-o zi copiii mei, pe atunci sub 5 ani, au pregatit singuri micul dejun, inclusiv au facut cafea la filtru. Am ramas surprinsa pentru ca nu ii invatasem niciodata asta. Doar m-au privit si au stiut cum sa faca totul si de unde sa ia ce au avut nevoie, chiar daca s-au catarat pentru asta pe scaun si pe dulap ca sa ajunga la ce le-a trebuit.
Fie ca vrem sau nu, suntem pentru copii modelele, primii lor eroi si feti-frumosi si nu trebuie sa ne stricam buna invatatura prin exemple care o contrazic.
Cand imi certam baiatul de 10 ani ca nu-si pune hainele murdare in cosul de rufe, mi-a reprosat imediat ca nici tati nu le pune, m-a vazut pe mine adunandu-le dupa el. Cand imi zoream fetita sa fie gata pentru gradinita pentru ca altfel intarziem, mi-a servit imediat ca si eu intarzii cand ma duc sa o iau acasa.
Intr-o zi vecina mea si-a pedepsit crunt fetita ca a mintit. Dar am auzit-o personal, cand stateam la o cafea si a sunat-o cineva, cum i-a spus fetei sa raspunda si sa minta ca mama nu este acasa. Deci ce o sa inteleaga ea? Ca poate minti numai cand cei mari ii cer?
Asadar atentie ca nu le scapa nimic! Copiii vad, copiii fac. Ai grija ce le arati.
3.Foloseste filme sau clipuri video
Copii de astazi traiesc intr-o generatie media si sunt obisnuiti de mici cu tableta sau computerele, Ei invata multe lucruri de acolo daca sunt atent monitorizati. Ca si parinte, cauta constarnt materiale video (filme, clipuri, desene animate, povestiri etc) din care ei au ceva de invatat. Le poti viziona impreuna cu ei. Poti stabili o dupa-amiaza sau o seara pe saptamana cu filme de familie la care sa va uitati impreuna. Transforma aceasta intr-un eveniment placut cu pop-corn, eventual ceva dulciuri facute in casa. Priviti toti filmul, discuta apoi cu ei despre ceea ce au inteles.
Cand avea 6 ani am vizionat cu fetita mea un scurt documentar despre copiii saraci din Africa. Mi-a pus multe intrebari, a crescut cu dorinta de a-i ajuta cand creste mare. In timpul facultatii si-a luat un an de pauza in care a mers voluntara in Zambia. Nici prin cap nu mi-a trecut ca un clip de nici 20 min sa aiba un asemenea impact in viata ei.